New Balance
+90 (212) 257 7780
+90 (535) 411 1891
tr
en

Hamilelikte Pilates

Gebelik kadınların fiziksel, hormonal ve psikolojik açıdan birçok değişiklik yaşadığı uzun bir süreçtir.

Gebelikte salgılanan bazı hormonlar ve büyüyen bebeğin ağırlığı annenin kas ve iskelet sisteminde bir takım değişiklikler yaratır. Annede bel ve sırt ağrıları görülebilir, bağ dokusu gevşer, eklemler daha kolay yaralanabilir. Özellikle el ve ayak bileklerinde oluşan ödem karpal ve tarsal tünel sendromuna neden olabilir.

Hamilelik boyunca bebeğin ağırlığının rahime yaptığı bası ve yerçekiminin de etkisiyle pelvis tabanı yaklaşok 2,5 cm aşağıya çöker. Pelvis taban kaslarındaki bu sarkma anne adaylarına idrar kaçırma gibi yaşam kalitesini düşüren sıkıntılar yaşatabilir. Kısacası güçlü pelvis taban kasları doğum sırasında ve sonrasında anne adayları için büyük önem taşır. Pilates bu kasları hızlı bir şekilde kuvvetlendirebileceğiniz en doğru ve güvenli egzersizdir.

 

Hamilelik Sürecinde Pilatesin Faydaları
 

  • Pilates egzersizleriyle beden farkındalığı artan anne hem hamilelik hemde doğum sürecine daha kolay uyum sağlar.
  • Pelvis taban kasları güçlenir. Gebelikte ve sonrasında oluşan idrar kaçırma problemleri ortadan kalkar.
  • Doğum sonrasında annenin vücudu çok daha çabuk eski formuna ulaşır.
  • Doğum sonrasında uterus çok daha kolay toparlanır.
  • Pilates gebelikte görülen hazımsızlık ve ödem gibi sorunların azalmasına yardımcı olur.
  • İçerdiği nefes egzersizleri sayesinde pilates doğum sonrasında gevşeyen ve uzayan karın kaslarının daha çabuk güçlenip toparlanmasını, annenin gebelik sürecinde yaşadığı duygusal dalgalanmalardan daha az etkilenmesini sağlar.
  • Anne adayları yaptıkları egzersiz sayesinde günlerini daha enerjik ve motive geçirir, gece uykuya daha kolay dalar.
  • Cinsel yaşamın doğum sonrası daha çabuk normale dönmesini sağlar.
  • Hormonların etkisiyle zayıflayan göğüs kaslarının kuvvetlenmesini sağlar.
  • Egzersiz sırasında zihinsel farkındalığı, konsantrasyonu ve an da kalmayı gerektiren pilates, kişiye mental olarak rahatlama sağlar.
  • Pilates yapan hamilelerin bel, sırt ve siyatik ağrıları ortadan kalkar. Anneler gebelik sürecini çok daha konforlu geçirir.
  • Hamilelik sürecinde egzersiz yapan annelerin bebeklerinin kalp atışları, nefes almaları ve iç organ fonksiyonları egzersiz yapmayanlara göre daha iyi çalışır.

 

Hamilelikte Pilatese Ne Zaman Başlanmalı ? 
 

Hamilelikte pilates’ e öncelikle doktorunuzdan onay alarak, gebeliğinizin 12.haftası itibariyle başlayabilir, ortalama olarak haftada 2 veya 3 kez doğumunuza kadar güvenle devam edebilirsiniz.
 

Hamilelik Sürecinde Kimlere Pilates Önerilmez?
 

Kalp ve akciğer hastalığı olanlar, erken doğum riski taşıyanlar, vajinal kanaması, erken membran rüptürü, plasenta previa, preeklampsi ve riskli çoklu gebeliklerde pilates önerilmez.
 

Kas ve İskelet Sistemi Problemleri Olan Annelerle Pilates  
 

Skolyoz, ilerlemiş omurga eğrilikleri, fıtık, kassal problemler, doğuştan kalça çıkıklığı gibi rahatsızlıkları olan gebelerin hamilelik sürecinde ve sonrasında vücutlarında hissettikleri şikayetler artabilir. Pilates egzersizleri düzenli olarak yapıldığında iskelet ve kas sisteminde büyük değişiklikler sağlar ve anne adaylarının rahatsızlıklarından dolayı hissettikleri ağrıların azalmasına yardımcı olur.  

Aslında bu tip rahatsızlıkları olan anneler, hamilelik öncesi pilates egzersizlerine başlayıp vücutlarını hamilelik süresince yaşayacakları fiziksel değişime hazırlamaları gerekir.

Pilates hamileler için oldukça güvenli bir egzersizdir. Tüm vücudu dengeli bir şekilde çalıştırırken gebelik boyunca annenin değişken anatomisine göre egzersiz modifikasyonları içerir.